Υπάρχει ένα στενό δρομάκι από την Κυψέλης μέχρι την Φωκίονος Νέγρη που λέγεται Χαιρωνείας. Πρακτικά δεν χρησιμοποιείται από αυτοκίνητα και η έξοδος προς την Φωκίονος Νέγρη ήταν πάντοτε κλειστή. Η οδός Καλογερά, άλλο στενάκι κι αυτό μεταξύ των οδών Κυψέλης και Φωκίονος Νέγρη, τελειώνει κάθετα στην Χαιρωνείας. Απέναντι στην Καλογερά, σ' ενα οικόπεδο ανάμεσα σε δυο πολυκατοικίες ήταν το γηπεδάκι του Τυφώνα, της ομάδας της Κυψέλης που είχε τμήματα μπάσκετ και βόλλεϋ. Στο γηπεδάκι παίζονταν μόνο αγώνες βόλλεϋ, καρφωμένες στους τοίχους των πολυκατοικιών ήταν δυο μπασκέτες, μόνο για προπόνηση. Φτωχική ομάδα ο Τυφώνας χρησιμοποιούσε για αθλητικές εμφανίσεις κάτι αποφόρια του Παναθηναϊκού με τον οποίον είχε καλές σχέσεις αντίθετα με τον γειτονικό και πλούσιο Πανελλήνιο που σνομπάριζε τον φτωχό γείτονα. Στο βόλλεϋ όμως ο Τυφώνας που έπαιζε τότε στην Α κατηγορία, κέρδιζε πάντοτε τον Πανελλήνιο και τις λίγες φορές που έχανε έπαιρνε το παιχνίδι μυστηριωδώς στα χαρτιά, Ετσι οι φίλοι του Τυφώνα έπαιρναν την εκδίκησή τους για τις αρπαγές των καλών παικτών τους από το πλούσιο σωματείο της Κοδριγκτώνος και Μαυροματαίων γωνία, στάση Αγγελοπούλου.
Ηταν κάποια χρονιά στα τέλη της δεκαετίας του 50 όταν πήρα το βάπτισμα του πυρός στα αθλητικά γήπεδα. Εγώ και δυο τρεις άλλοι μπόμπιρες μπήκαμε όλοι μαζί με ένα εισιτήριο και αφού υποσχεθήκαμε στον υπεύθυνο πως θα φωνάζαμε το " ΕΣΑ-ΕΣΑ, τρομερή, Τυφωνάρα ηρωϊκή" που ήταν το βασικό σύνθημα του σωματείου. Τεράστια η συγκίνησή μας που καθίσαμε μαζί με τους "μεγάλους" και τσιρίζαμε το " Τυυυφών, Τυφών" και όποιο άλλο σύνθημα έβγαζε η κερκίδα.
Ο αγώνας ήταν με τον Μίλωνα, σίγουρο πρωταθλητή της κατηγορίας την χρονιά εκείνη και αήττητο μέχρι τότε. Τα δυο πρώτα σετ τελειώσαν πολύ γρήγορα υπέρ του Μίλωνα, η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής και στα μειράκια ακόμα.
Στο τρίτο σετ ο προπονητής του Μίλωνα θέλησε να μετρήσει την δεύτερη ομάδα του κι την έβαλε στο τερραίν. Ο Τυφώνας ισοφάρισε τα σετ σε 2-2 και όλα θα κρινότουσαν στο πέμπτο σετ. Ο Μίλωνας ξαναέβαλε την πρώτη ομάδα και το σκορ είχε φτάσει στο 14-2 όταν ξανάβαλε την δεύτερη ομάδα. Υπ' όψιν τότε πόντος μέτραγε μόνο μετά από αλλαγή και τα σετ είχαν 15 πόντους όχι όπως σήμερα που έχουν 25 πόντους και δεν υπάρχουν αλλαγές, μετράνε όλα σαν πόντοι. Ο Τυφώνας αναθάρρησε πήρε κάποιους πόντους στην σειρά, έφτασε στο 14-12 και η κερκίδα είχε πάρει φωτιά από τις φωνές. Σ' αυτό το σημείο ο προπονητής του Μίλωνα ξαναέβαλε τους καλούς που πήραν αμέσως την αλλαγή. Στην εκτέλεση του σερβίς οι παίκτες του Τυφώνα κοίταζαν ο ένας τον άλλον χωρίς να πάει κανένας στην μπάλα που έσκασε μεγαλοπρεπώς στο μέσο του χώρου που κάλυπταν οι παίκτες του Τυφώνα. Ο διαιτητής του φιλέ έδειξε πόντο στη μεριά του Μίλωνα, σφύριξε παρατεταμένα, έκανε την χαρακτηριστική κίνηση με τα δυο χέρια πως το ματς τελείωσε κι άρχισε να κατεβαίνει την σκάλα.
Δεν πρόλαβε.
Σαν αστραπή αλαλάζοντες οι μεγαλύτεροι από την κερκίδα όρμησαν στους διαιτητές ζητώντας "ως μη γενόμενον", τάχα μου πως η μπάλλα κτύπησε στη γραμμή και δεν μπορούσε να κριθεί αν ήταν μέσα ή έξω. Κάποιοι πιο σκληροί ζητούσαν να δοθεί αλλαγή υπέρ του Τυφώνα γιατί η μπάλλα κτύπησε έξω !! Το κυριότερο επιχειρημά τους ήταν η απουσία αστυνομικού οργάνου και η υπενθύμιση στους διαιτητές του μεγέθους της πόρτας. " Κοίταξτε από που θα βγείτε" τους λέγανε και πραγματικά από την πόρτα δεν θα χωρούσε να περάσει ο Πάγκαλος ή ο Μαρινάκης .
Οι διαιτητές το καλοσκέφτηκαν και σφύριξαν "ως μη γενόμενον", το ίδιο το καλοσκέφτηκε και ο προπονητης του Μίλωνα που ξανάβαλε τα δεύτερα και ο Τυφώνας με μνημειώδη ανατροπή 16-14 πήρε το τρίτο σετ και την νίκη.
Πολύ σύντομα ο Ερυθρός Σταυρός που είχε την κυριότητα του οικοπέδου όπου ήταν το γηπεδάκι, το έδωσε για αντιπαροχή και ο Τυφώνας εξορίσθηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια, έμεινε χωρίς φιλάθλους και απορροφήθηκε από τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας- αν δεν κάνω λάθος.
Το υπόγειο της πολυκατοικίας που κτίστηκε στέγασε για κάποια χρόνια στο ισόγειό του το κέντρο διασκέδασης monseigneur. Οταν κι αυτό έκλεισε μια μελαγχολική ερημιά τύλιξε το σοκάκι που κάποτε στέγαζε τα αθλητικά όνειρα της Κυψέλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου